Strona 1 z 4
Identyfikacja zbrojnika
: 30 sty 2013, o 16:03
autor: jgoluch
Prosiłbym o pomoc w identyfikacji płci tej rybki.
Został kupiony jako "GLONOJAD ANCISTRUS GOLD".
Choć dokładnie też nie wiem, czy to prawidłowa nazwa.
Wydaje mi się, że to samiczka, jednak proszę Was o potwierdzenie.
Ryba ma około 5,5cm długości.
Re: Identyfikacja zbrojnika
: 30 sty 2013, o 16:13
autor: Kwiatek
Wygląda na to że jest to samiczka u tej wielkości ryby gdyby był to samiec to były by już jakieś wyrostki.
Re: Identyfikacja zbrojnika
: 30 sty 2013, o 16:27
autor: Pannanikt001
Mam taką samą rybkę tylko RED i stawiam że to będzie samica
inny kształt głowy no i brak wypustek a jak powiedział/a Kwiatek to już by jakieś wypustki były...
i to jest Ancistrus Sp. Gold (inaczej albinos)
Re: Identyfikacja zbrojnika
: 30 sty 2013, o 16:30
autor: OCrushek
Ancistrus sp 200% , 98% samiczka...jakąma długość ?
Re: Identyfikacja zbrojnika
: 30 sty 2013, o 16:39
autor: zgudzia
Ja bym jednak nie spieszył sie
5cm to nie jest az taka duza a na pierwszym zdjeciu mam wrazenie jak by od dołu wąsiki chciały rosnąć
sporo zalezy od tego jaki jest jej wiek jak dobrze karmiona i szybciutko urosła to ma jeszcze czas na wąsy...
ja miałem kiedys ancistrusa sp. tego zwykłego to przy 7cm wielkości zaczął walczyć z dorosłym samcem i w niedługim czasie jemu tez wąsiki zaczeły rosnąć :/ gdzie 7cm to wydaje sie jzu 100% ale niestety...
Ja bym sie nie spieszył w decyzja stuprocentową
Re: Identyfikacja zbrojnika
: 30 sty 2013, o 16:45
autor: jgoluch
Przepraszam, nie dodałem do pierwszego postu.
Ryba ma 5,5-6cm długości(mierzone linijką, gdy przyssała się do szyby).
Kupiłem ją ok 6mcy temu, miała wówczas 4-4,5cm długości.
Karmiona tabletkami roślinnymi, spiruliną, hicari micro waffers gdy opadnie.
Muszę jeszcze doczytać, jak wygląda sprawa z ugotowanymi warzywami.
Czy gotować tylko w wodzie (bez soli), jakie ilości na 1 rybkę no i jakie warzywa.
Nie mogę uchwycić dobrej fotki, jednak jeżeli mi się to uda, to z pewnością ją zamieszczę.
Re: Identyfikacja zbrojnika
: 30 sty 2013, o 16:54
autor: Kwiatek
Warzyw się nie gotuje tylko spaża lub co poniektóre podgotowywuje.
Na surowo można podawać np:ogórki, cukinie, kabaczki,dynie,jabłko(zawsze spażałem przed podaniem)
Lekko podgotowane np: kalafior, brokuły, marchewka
Re: Identyfikacja zbrojnika
: 30 sty 2013, o 17:02
autor: jgoluch
Kwiatek pisze:Warzyw się nie gotuje tylko spaża lub co poniektóre podgotowywuje.
No i właśnie dlatego muszę jeszcze poczytać... co by moja niewiedza przypadkiem nie sprawiła kłopotów.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc w temacie.
Re: Identyfikacja zbrojnika
: 30 sty 2013, o 17:03
autor: Pannanikt001
Uwielbiają sparzony szpinak
Re: Identyfikacja zbrojnika
: 30 sty 2013, o 19:02
autor: Aleksander Stefaniak
Jak dla mnie to kura
ale ja 100% samica gold ancistrus L144