Jakie warunki dla L201 i L183?

Warunki w jakich żyją nasze glusie

Moderator: Moderatorzy


wikif
Posty: 469
Rejestracja: 21 sty 2013, o 14:52
Płeć:

Re: Jakie warunki dla L201 i L183?

#11

Post autor: wikif » 8 maja 2016, o 04:09

Ostatni post z poprzedniej strony:

Jesli masz kranówkę i sporą twardość węglanową to nie da się. Najlepiej RO i korzenie np dębu . U mnie woda RO po wyjściu z filtra ma 6,7-6,8 . W akwariumach gdzie jest sporo korzeni spada do 6,5 - 6,2 . I rybą to służy.
Znam przypadki gdzie L 201 rozmnażane były w twardej wodzie i zasadowej ale to pokolenie F2 albo dalej. Im bliżej dzikusów tym trudniej i trzeba sie bawić w naturalne warunki.
Ogólnie przy zbrojnikach trzeba mieć RO to podstawa . A dalej nabierać doświadczenia i obserwować.
Trzeba tez mieć trochę szczęścia bo nie zawsze dobiorą sie w pary .
Pozatym rozmnożenie to jedno a warunki by się coś z tego wykluło i przezylo to juz inna zabawa. Znam kolesia co miał z 10 tareł 46 i zero młodych zle warunki wody.
U mnie gdzie 201 klada ikrę co miesiąc to samo 333 z 201 wychodzi do 35 sztuk a 333 tylko trochę lub nic. Wiec teraz dobieram im wodę.
Nie każdy zbrojnik potrzebuje tego samego i czasami jest to zabawa.
L 066 L 201 L 243 L 270 L 260 L 333 L 340 L 401 L 134 L 236 L 405 L 46 L 399 L 400

Awatar użytkownika

Kwiatek
Posty: 557
Rejestracja: 22 sty 2013, o 15:58
Lokalizacja: Raszyn
Płeć:

Re: Jakie warunki dla L201 i L183?

#12

Post autor: Kwiatek » 8 maja 2016, o 11:56

Lejąc sam kran zapewne woda ma wysokie Gh twardość ogólną a zatem ma wysokie KH twardość węglanową mając wysokie KH nie zbijesz PH
15xL46


KierowcaBombowca
Posty: 85
Rejestracja: 24 mar 2015, o 20:07

Re: Jakie warunki dla L201 i L183?

#13

Post autor: KierowcaBombowca » 9 maja 2016, o 08:28

100 zł to nie majątek na filtr i masz go na lata - po zakupie tego nowego baniaka zalej go samym Ro i masz wodę idealną ;)


Autor
Pakulek
Posty: 24
Rejestracja: 1 maja 2016, o 12:26

Re: Jakie warunki dla L201 i L183?

#14

Post autor: Pakulek » 17 maja 2016, o 20:41

Zbiornik już w domu. Wymiary 100x40x30. Co prawda tylko 120l, ale powierzchnia podłoża wystarczająca.
Filtr ro podpięty. W akwarium ze zbrojnikami obecnie mam 7.8 ph. Filtr leje mi 5.8-6.0 ph. Znakomicie.
Pytanie. Jak przygotować dla ryb wodę? Też musi dostać? Czy wystarczy przełożyć filtry z biologia? Czy Ryby dobrze zniosą przejście od razu z 7.8 na 6 ph?

Awatar użytkownika

yahu
Posty: 239
Rejestracja: 20 cze 2014, o 14:40
Lokalizacja: Malbork/Stare Pole
Płeć:

Re: Jakie warunki dla L201 i L183?

#15

Post autor: yahu » 17 maja 2016, o 21:15

Rozumiem ze nowy baniak bedziesz zalewał wodą z obecnego akwarium?
Lejąc samo ro ,to akwarium i tak musi dojrzeć a ph po 24h zmieni sie (czytaj podniesie).
Koniecznie zalej wodą z akwarium obecnego i dolej RO .Za kilka dni znowu podmianka,tak żeby nie zaburzyć równowagi.
Ja bym tak zrobił.Zresztą mozesz sam zaobserwowac czy ph sie zmieni po 24h.Nic na siłe i bez pośpiechu


Autor
Pakulek
Posty: 24
Rejestracja: 1 maja 2016, o 12:26

Re: Jakie warunki dla L201 i L183?

#16

Post autor: Pakulek » 17 maja 2016, o 21:44

Ktoś gdzieś pisał, aby zalać tylko wodę ro. Jednak wczoraj rozmawiałem ze znajomym który mówi tak jak przedmówca, że lepiej dać wodę że starego a ro pozmieniać stopniowo. Może zaleje z 60l wody starego i 40l wody z ro. A później uzupełnię do 120l. Po tyg podm8ana 50%. Generalnie chodzi mi o aklimatyzacje zbrojnikow przy przejściu z kranowki o ph 7.8 na osmoze o ph 6. Dzięki.

-- 19 maja 2016, o 16:48 --

Jutro działam że zbiornikiem. Do tego czasu chciałbym uzyskać odpowiedzi na moje pytania. Dziękuję

Awatar użytkownika

arturzgutka
Posty: 73
Rejestracja: 6 maja 2016, o 18:24
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Płeć:

Re: Jakie warunki dla L201 i L183?

#17

Post autor: arturzgutka » 20 maja 2016, o 15:22

Ja bym nie zaryzykował tak dużego przeskoku w PH, ryby znoszą bez problemu różnicę PH na poziomie 0,3 na dobę
W nowym zbiorniku przed wpuszczeniem ryb starałbym się przygotować wodę na poziomie ok 7,00-6,80 a w starym spróbował zbić wcześniej PH do 7,2
A po wpuszczeniu ryb stopniowo z każdą podmianą zmniejszał PH, wodą RO w stosunku na 25l RO ok 1,5-2,00l kranu, w zależności jakie Masz PH w kranie, ja mam 8,00, więc jak Ty masz podobne
Do wody wlewanej dodaję WItaminy celem jej wzbogacenia oraz zastanawiam się nad podawaniem pierwiastków śladowych
L-ki na sprzedaż które posiadam : L46 L114 L015 L200 L200HF L201 L129 L007 L103 LDA031


wikif
Posty: 469
Rejestracja: 21 sty 2013, o 14:52
Płeć:

Re: Jakie warunki dla L201 i L183?

#18

Post autor: wikif » 20 maja 2016, o 18:37

Słuchaj jak ściągałem ryby potrafiły przyjechac na wodzie ph 3,5 w ciągu 24 godzin podnosiłem im do ph 6,5 i bylo dobrze .
L 066 L 201 L 243 L 270 L 260 L 333 L 340 L 401 L 134 L 236 L 405 L 46 L 399 L 400

Awatar użytkownika

arturzgutka
Posty: 73
Rejestracja: 6 maja 2016, o 18:24
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Płeć:

Re: Jakie warunki dla L201 i L183?

#19

Post autor: arturzgutka » 20 maja 2016, o 20:02

Tak gdzieś wyczytałem na forum :) że tak jest bezpiecznie...więc sam tak też robiłem ze swoimi :)
L-ki na sprzedaż które posiadam : L46 L114 L015 L200 L200HF L201 L129 L007 L103 LDA031


Autor
Pakulek
Posty: 24
Rejestracja: 1 maja 2016, o 12:26

Re: Jakie warunki dla L201 i L183?

#20

Post autor: Pakulek » 20 maja 2016, o 23:34

Dzięki. Dyskusja ruszyła i to mnie cieszy. Dziś wpuściłem zbrojniki do nowego akwarium 120l o wymiarach 100x40x30.
Na baniak wlałem 50 wody ze starego zbiornika, 20l kranowitu i 30l ro. Jutro zmierzę PH i twardość. Wtedy dalej będę się was radził. :)
A jak to jest w ogóle z podmianami wody? Ile % podmieniacie i jak często? Mieszacie z kranówką? Jeśli tak, to w jakiej proporcji. Chyba, że używacie tylko uzdatniacza. Wtedy poproszę o namiar na jakiś dobry i tani ;)

Dobrej nocy.

Awatar użytkownika

yahu
Posty: 239
Rejestracja: 20 cze 2014, o 14:40
Lokalizacja: Malbork/Stare Pole
Płeć:

Re: Jakie warunki dla L201 i L183?

#21

Post autor: yahu » 22 maja 2016, o 08:20

Żadnych uzdatniaczy nie dawaj..po co? Wodę podmieniaj w miarę systematycznie tak z 30% i będzie ok.
Rób to tak co tydzien,no chyba ze teraz chcesz zejść z ph to mozesz co 2-3 dni robic podmianki.
Z kolei miesznie wody kranowej z RO to już wedle uznania i tego co jest w kranie a to co chce się uzyskać.
Pamietaj nie śpiesz sie wszystko przyjdzie w swoim czasie.

ODPOWIEDZ